Miten haen tietueita ja tiedostoja?

  1. Koti
  2. Ohje
  3. Usein kysytyt kysymykset
  4. Miten haen tietueita ja tiedostoja?

Miten haen tietueita ja tiedostoja?

Haku avataan päävalikosta painamalla ”Näytä hakunäkymä” -painiketta. Tämä on myös oletusnäkymä käyttäjän kirjautumisen jälkeen.

Haku näkymä. Kuva on viitteellinen.

Näkymän rakenne

VärikoodiAlueSelitys
__ PikavalikkoPikavalikko toimii samalla tavalla kuin kirjanmerkki selaimessa. Se sisältää tallennetut haut, tänään muokatut tiedostot ja kokoelmat, jotka on järjestelty omiin ja jaettuihin kansioihin.
__ HakuHaku-rivillä voit valita, mistä pool(e)ista ja objektityypeistä haluat etsiä. Hakukentässä voit suorittaa täydellisen tekstihaun rajattomalla määrällä hakuelementtejä. Oikealla puolella voit avata Tarkkennetun haun, joka mahdollistaa haun valituista kentistä. Molempia vaihtoehtoja voi yhdistellä suodattimien kanssa.
__ SuodatusYhdistämällä suodattimia voit vähitellen tarkentaa hakutulosten määrää.
__ Näkymä ja lajitteluVoit valita näkymän galleria-, teksti- tai taulukkomuodossa asettelusta ja määritellä tarkemmin näkymän tyypin. Tulokset voidaan lajitella kolmessa vaiheessa. Tätä varten voit valita ensisijaisen, toissijaisen ja kolmannen kriteerin.
__ HakutulosTässä näkyy hakutulokset. Jos et syötä mitään hakukenttään, kaikki saatavilla olevat tietueet näkyvät järjestyksessä, jossa uusin (korkein ID-numero) näkyy ensin.
__ Tiedot ja editoriVoit avata valitun tietueen tarkemmin nähtäväksi. Voit näyttää tarkemman näkymän joko sivupalkissa tai koko näytöllä. Tiedot näkymästä tai vaihtoehtoisesti oikealla hiiren painikkeella avautuvasta valikosta voit käynnistää muokkaustoiminnon ja muuttaa tietoja.

Hakutermin asettaminen

Kun alat kirjoittaa hakusanaa hakukenttään, sovellus tarjoaa ehdotuksia kirjoittamasi sanan tai sanojen perusteella. Sovellus etsii sopivia sanoja ja linkitettyjä tietueita, jotka vastaavat hakuehtoja.

Voit valita löydetyn merkin tai linkitetyn tietueen (nuoli ylös/alas + paluu tai hiiri). Valittu merkintä luo hakutermin hakukenttään. Useita hakutermejä voidaan lisätä ja yhdistää komentojen (hakuoperaattorien) avulla.

Huomio: Voit muokata hakutermejä tuplaklikkaamalla niitä.

Ja/Tai -komennot

Hakutermien yhdistelmien luomiseksi Boolen logiikka mahdollistaa seuraavien merkintöjen syöttämisen näppäinyhdistelmillä:

NäppäinOperaattoriSelitys
EI”EI” operaattori sulkee pois hakutuloksista ne, jotka sisältävät määritellyn hakutermin.
+JA”JA” operaattori näyttää vain ne hakutulokset, jotka sisältävät kaikki määritellyt hakutermit.
,TAI”TAI” operaattori näyttää hakutulokset, jotka sisältävät jonkin määritellyistä hakutermeistä.
((Sulkeilla ”( )” voi ryhmitellä hakuehtoja ja määrittää, mitkä hakutermit kuuluvat yhteen.
))

Käytä näppäimistöä selataksesi hakutermejä vasemmalla olevalla nuolinäppäimellä ja oikealla olevalla nuolinäppäimellä. Käytä takaisin-nuolta tai Delete-näppäintä poistaaksesi hakutermin.

Lähteet

Haku kattaa oletuksena kaikki poolit ja objektityypit, joissa on tietueita, joihin sinulla on vähintään lukuoikeus. Voit mukauttaa tätä hakusuodatinta napsauttamalla “Lähteet”.

Käytä valintaruutuja valitaksesi tai poistaa valinta yksittäisistä objektityypeistä tai pooleista. Paina ja pidä Alt-näppäintä vaihtaaksesi kaikki valintaruudut samalla tasolla kerrallaan.

Napsauta i-kuvaketta saadaksesi lisätietoja objektityypistä tai poolista. Täällä näytetään yhteyshenkilö ja kuvaus.

Tarkennettu haku

Voit määrittää monimutkaisempia suodattimia haussa napsauttamalla hakukentän oikealla puolella olevaa “Tarkennettu haku” -kuvaketta.

Tarkennettu haku hakupalkissa

Kirjoita hakusanat hakukenttiin määrittääksesi haun yhdelle tai useammalle kentälle. Syötteet otetaan hakutermeiksi hakukenttään.

Tarkennettu haku näyttää vain ne kentät, jotka on valittu kohdassa “Lähteet”. Jos useita lähteitä on valittu, näytetään myös hakumaski “Kaikki objektityypit”, joka sisältää kenttiä, jotka esiintyvät vähintään kahdessa valitussa objektityypissä. Voit vaihtaa yksittäisiin hakukenttiin valitsemalla yksittäiset objektityypit avattavasta valikosta. Hakukenttien syötteet rajoitetaan sitten valittuun objektityyppiin. Jos haluat hakea useita objektityyppejä, sinun on tehtävä useita syötteitä asiantuntijahaussa vastaavalle objektityypille. Syötteesi eri objektityypeille kerätään, kun ne siirretään hakukenttään.

Oikean sarakkeen valintaruutu hakee tietueita ilman syötettä, eli esimerkiksi, jos valitset tämän valintaruudun kentälle, jonka nimi on Kuvaus, ja napsautat sitten Sisällytä hakuun, suodatetaan kaikki tietueet, joissa kuvauskenttä on tyhjä.

Kaikissa objektityypeissä näytetään alaossassa yhteisiä linkitettyjä objektityyppejä sekä mahdollisesti tiedostotyyppi, joka voidaan hakea yhdessä.

Yläosassa näytetään kentät, jotka esiintyvät käsitteellisesti kaikissa objektityypeissä. Huomaa, että tässä verrataan käännettyä nimeä, ei tietokantakentän nimeä.

Muutoshistoriassa voit hakea käyttäjän, toiminnon, ajanjakson ja kommentin perusteella. Haettaessa Kommenttia järjestelmä tarkistaa, onko kommentti sisällytetty johonkin tietueista. Jos haku rajoitetaan tiettyyn käyttäjään tai rajattuun ajanjaksoon, tämä tieto ei viittaa kontekstiin, jossa kommentti luotiin. Osumien kommentit voivat siis olla luotu toisten käyttäjien toimesta ja eri aikoina.

Yksinkertaisille päivämääräkentille näytetään automaattisesti kaksi kenttää ajanjakson etsimiseksi. Jos haluat etsiä tarkan päivämäärän, on aika syötettävä sekä ”Alkaen” että ”Päättyen” -kenttiin. Muuten näytetään kaikki osumat, joissa päivämäärä on ennen tai jälkeen syötetyn päivämäärän. Kenttätyypissä ”Ajanjakso” voit ”Enemmän vaihtoehtoja” -painikkeella vaihtaa neljään syöttökenttään, jotta voit määrittää sekä ”Alkaen” että ”Päättyen” päivämäärille alueen.

Huomaa: Lajittelu tarkennetussa haussa on aakkosjärjestyksessä ja viittaa kaikkiin käytettävissä oleviin maskeihin. Jos haussa on määritetty useita pääobjektityyppejä, tarkenetussa haussa näytetään valikko objektityypeille. Täällä voit valita, näytetäänkö kenttäluettelot oletusarvoisesti (vastaa järjestystä maskissa) tai aakkosjärjestyksessä tarkennetussa haussa.

Lajittelu

Hakutuloksen voi lajitella enintään kolmen kriteerin mukaan.

Valittujen objektityyppien/allasvalintojen mukaan on käytettävissä erilaisia kenttiä. Kentät on ryhmitelty niiden lokalisoitujen nimien mukaan.

Joissakin kentissä voi lisäksi valita ominaisuuden lajittelusuunnan lisäksi, esimerkiksi tiedostoille voidaan valita tiedoston koko, tiedostotyyppi, muoto tai alkuperäinen tiedostonimi.

Joidenkin tietotyyppien osalta on myös ryhmittely käytössä lajittelun aikana, mikä näyttää väliotsikot hakutuloksessa.

Merkkijonojen lajittelu: aakkosjärjestys / alfanumeerinen

Merkkijonokenttiä voidaan lajitella sekä aakkosjärjestyksessä että alfanumeerisesti. Aakkosjärjestyksessä kaikki numerot käsitellään yksittäisinä merkkeinä. Alfanumeerisessa lajittelussa numeromerkkejä tulkitaan todellisina numeroarvoina. Tämä voi muuttaa lajittelujärjestystä, esimerkiksi:

Merkkijonot seuraavilla arvoilla:

  • A 12-B5
  • A 7-B1
  • A 12-B11

Aakkosjärjestys:

  • A 12-B11
  • A 12-B5
  • A 7-B1

Alfanumeerinen järjestys:

  • A 7-B1
  • A 12-B5
  • A 12-B11

Monikielinen lajittelu

Monikielisille kentille lajittelu toimii seuraavasti: jos kielilistassa on ”en-US” ja ”fi-FI”, tarkistetaan, onko ”en-US” -kielelle arvoa, jolloin tätä kenttää käytetään lajitteluun. Jos englanninkielinen arvo on tyhjä, tarkistetaan, onko arvoa ”fi-FI” -kielelle ja lajitellaan tämän arvon mukaan. Jos kummallekaan näistä kielistä ei ole asetettu arvoa, palautetaan kiinteä arvo, joka lajittelee tämän hakutuloksen listan loppuun.

Valitun kenttätyypin ominaisuudet

TietotyyppiOminaisuusSelitys
TiedostoTiedostokokoLajittele tiedostokoon mukaan (tavuissa)
Tyyppi, MuotoLajittele ensin tiedostotyypin ja sitten muodon mukaan
MuotoLajittele vain tiedostomuodon mukaan
MuutoshistoriaLuotuLajittele tietueet sen mukaan, milloin ne on luotu
PäivitettyLajittele tietueet sen mukaan, milloin ne on viimeksi päivitetty
AjanjaksoAlkaenLajittele tietueet alkupäivämäärän mukaan
PäättyenLajittele tietueet loppupäivämäärän mukaan
MerkkijonoAakkosjärjestyksessäLajittele merkkijonot aakkosjärjestyksessä
AlfanumeerinenLajittele merkkijonot alfanumeerisessa järjestyksessä

Näkymä

Hakutuloksen näkymää voi vaihtaa oletusnäkymän (galleria), tekstinäkymän ja taulukon välillä yläpuolella olevilla valintapainikkeilla. Klikkaa ”Näyttöasetukset” -painiketta tarkentaaksesi näyttöasetuksia valitulle näkymälle.

Näkymän asetukset

Oletusnäkymä

AsetusValintaSelitys
KokoPieniPienimmät esikatselukuvat
KeskikokoKeskikokoiset esikatselukuvat
SuuriSuuret esikatselukuvat
SuurinSuurimmat esikatselukuvat
EsitystapaKoko kuvaEsikatselun täyttäminen pikkukuvan kuvasuhteen mukaan
PikkukuvaEsikatselu täydellä pikkukuvalla, jossa otetaan huomioon kuvasuhde.
SovitettuEsikatselun täyttäminen ottamatta huomioon pikkukuvan kuvasuhde
TiedotPäälläNäyttää lisätiedot peittäen esikatselukuvan
AllaNäyttää lisätiedot esikatselukuvan alla
SivullaNäyttää lisätiedot esikatselukuvan vieressä
OletustiedotValintaruutuNäyttää objektin oletustiedot
Tasainen hierarkkiaValintaruutuNäytetään, kun hierarkkisia objektityyppejä on määritetty. Jos se on aktiivinen, hierarkiat puretaan ja alemmat objektityypit näytetään myös näkymässä.
Sivun kokoValikkoValitse näytettävien osumien määrä sivua kohden

Tekstinäkymä

AsetusValinta Selitys
OletustiedotValintaruutuNäyttää objektin oletustiedot
Tasainen hierarkkiaValintaruutuNäytetään, kun hierarkkisia objektityyppejä on määritetty. Jos se on aktiivinen, hierarkiat puretaan ja alemmat objektityypit näytetään myös näkymässä.
Sivun kokoValikkoValitse näytettävien osumien määrä sivua kohden

Taulukkonäkymä

AsetusValintaSelitys
Toista tiedot jokaiselle rivillaValintaruutuToista tiedot taulukon jokaisella rivillä
Lisää peittävyyttä toistuviin sarakkeisiinValintaruutuLisää läpinäkyvyyden taulukon toistetuille sarakkeille.
Näytä hierarkiaValintaruutuNäytä tiedon hierarkkia taulukkonäkymässä
NäytäJärjestelmäobjektin tunnusNäytä järjestelmänobjektin tunnus
ObjektityyppiNäytä objektityyppi
OletusNäytä objektin oletustiedot
PooliNäytä pooli
TunnisteetNäytä tunnisteet
Tietuetta / sivuValikkoValitse näytettävien osumien määrä sivua kohden

Huomaa: Käyttäjän valitsemat näkymän asetukset tallennetaan ja ne ovat käytettävissä esivalintana seuraavalla kerralla.

Hakutuloksen alareunasssa olevilla nuolipainikkeilla voit siirtyä edelliselle tai seuraavalle hakutulossivulle. Voit myös syöttää haluamasi sivun numeron sivunumerokenttään ja siirtyä suoraan kyseielle sivulle.

Suodatus (fasettihaku)

Klikkaa ”Suodatus” ottaaksesi hakusuodattimet käyttöön tai poistaaksesi ne käytöstä. Suodatin ryhmittelee vaihtoehdot poolien, objektityyppien, tiedosto-ominaisuuksien ja linkitettyjen bojektityyppien mukaan.

Kunkin lohkon osalta näytetään suodattimet ja niihin kohdistuvien tietueiden määrä.

Valitut valintaruudut osoittavat aktiiviset suodattimet. Jos yhdessä lohkossa löydetään yli 10 suodatinta, on mahdollista klikata ”Lisää” ja etsiä kyseisessä lohkossa erikseen suodatettuja termejä.

Aikavälisuodatin kohdistuu kaikkiin kenttiin, jotka on määritelty datamallissa päivämääräkentiksi, esimerkiksi luonti- tai päivityspäivämäärä.

Järjestelmäkenttien alueella näkyvät myös suodattimelle konfiguroidut tunnisteryhmät ja tunnisteet.

Huomaa: Jos haluat nollata suodattimen valinnan, poista se käytöstä napsauttamalla suodatinpainiketta. Kun suodatin aktivoidaan uudelleen, edellinen valinta kumotaan.

Aiheeseen liittyvää