Käyttäjät

Jokaiseen Collection Pro -asennukseen sisältyy joitakin ennalta määriteltyjä järjestelmäkäyttäjiä, joita ei voi poistaa, mutta joita voidaan käyttää järjestelmän oikeuksien ja käyttöoikeuksien määrittämiseen. Voit lisätä omia käyttäjiäsi napsauttamalla alhaalla vasemmalla olevaa plus-painiketta1. Käyttäjän poistamiseksi valitse käyttäjä ja napsauta miinus-painiketta2. Järjestelmän asetuksista riippuen käyttäjä arkistoidaan tai poistetaan. Molemmissa tapauksissa tämän käyttäjän kokoelmat poistetaan eikä niitä voi palauttaa. Voit kopioida käyttäjän valitsemalla sen ja napsauttamalla “Kopioi” käyttäjäasetusten oikeasta alakulmasta.

Avaa käyttäjäjien hallinta
Käyttäjien hallinta

Voit myös käyttää suodatinta3 käyttäjien etsimiseen:

VaihtoehtoKuvaus
TyypitSuodata käyttäjätyypin mukaan (katso alla).
RyhmätSuodata tiettyihin ryhmiin kuuluvia käyttäjiä. Ota käyttöön ”Sulje pois valitut ryhmät” näyttääksesi käyttäjiä, jotka eivät kuulu valittuihin ryhmiin.
Liittimien ryhmätSuodata käyttäjiä, jotka kuuluvat mukautettujen liittimien hallinnoimiin ryhmiin.
Näytä arkistoidutJos otettu käyttöön, näyttää vain arkistoidut käyttäjät.
Arkistoitu alkaenNäyttää vain käyttäjät, jotka on arkistoitu tämän valitun päivämäärän jälkeen.
Arkistoitu astiNäyttää vain käyttäjät, jotka on arkistoitu ennen tätä valittua päivämäärää.
Estetyt käyttäjätValitse, haluatko nähdä aktiiviset ja/tai estetyt käyttäjät.
SuodatusValitse kentät, jotka tulisi sisällyttää käyttäjähakuun.
SarakkeetValitse, mitkä kentät tulisi näyttää käyttäjähakutuloksessa. Käytä vetokahvaa järjestyksen muuttamiseen.

Käyttäjätyypit

Collection Prossa on kahdeksan erilaista käyttäjätyyppiä ja niitä on mahdollista laajentaa mukautetuilla lisäosilla.

TyyppiKuvaus
systemEnnalta määritellyt järjestelmäkäyttäjät, joita ei voi poistaa. Katso alla.
easydbPaikalliset käyttäjät, jotka on pääkäyttäjä on luonut Collection Pro -sovelluksessa.
easydb_self_registerKäyttäjät, jotka ovat rekisteröityneet itse. Tulee olla otettu käyttöön peruskokoonpanossa.
emailKäyttäjät, joille kokoelma on jaettu käyttäen sähköpostia.
ldapKäyttäjät, jotka ovat kirjautuneet sisään LDAP:n kautta. Tulee olla otettu käyttöön peruskokoonpanossa.
ssoKäyttäjät, jotka ovat kirjautuneet sisään SSO:n kautta. Tulee olla otettu käyttöön peruskokoonpanossa.
anonymousKäyttäjät, jotka ovat käyttäneet Collection Pro:ta ilman tiliä. Tulee olla otettu käyttöön peruskokoonpanossa. Ei näytetä käyttäjälistassa.
collectionKäyttäjät, jotka on kutsuttu käyttämään kokoelmaa ilman tiliä. Ei näytetä käyttäjälistassa.

Järjestelmäkäyttäjä

Jokaiseen Collection Pro -asennukseen sisältyy seuraavat ennalta määritellyt järjestelmäkäyttäjät.

KäyttäjäKuvaus
rootOn aina täydet käyttöoikeudet koko järjestelmään. Tulee käyttää varoen.
deep_linkKäyttäjää käytetään syvälinkkien oikeuksien tarkistamiseen. Anna oikeudet tälle käyttäjälle, jotta syvälinkit voidaan ottaa käyttöön kaikille tai tietyille tietueille.
deleted_userAina kun käyttäjä poistetaan tai arkistoidaan, ja hän on tietueen omistaja tai henkilö, joka on luonut/päivittänyt tietueen, korvataan käyttäjä deleted_user-käyttäjällä.
oai_pmhKäyttäjää käytetään OAI/PMH:lle. Anna oikeudet tälle käyttäjälle, jotta tietueet ovat saatavilla OAI/PMH:lla.

Käyttäjäasetukset

Käyttäjän yleiset tiedot

Käyttäjäasetuksia voidaan laajentaa mukautetuilla lisäosilla.

KenttäKuvaus
IDKäyttäjän tunniste. Annetaan automaattisesti.
OmistajaKäyttäjän nimi, joka loi käyttäjätilin. Saat täydet käyttöoikeudet (luku, kirjoitus, poisto) käyttäjätietueeseen. Vain root voi muuttaa omistajaa.
TyyppiKäyttäjän tyyppi. Katso yllä. Voidaan muuttaa (paitsi tyyppi “system”). Jos tyyppi “ldap” tai “sso” muutetaan toiseksi tyypiksi, käyttäjät eivät enää voi kirjautua sisään LDAP:n tai SSO:n kautta.
KäyttäjätunnusKäyttäjän kirjautumistunnus. Voi olla tyhjä, mutta silloin on asetettava sähköposti, käytetään kirjautumiseen.
EtunimiKäyttäjän etunimi.
SukunimiKäyttäjän sukunimi.
NäyttönimiKäyttäjän nimi käyttöliittymässä. Jos tyhjä, näytetään käyttäjän etu- ja sukunimellä. Jos ne ovat tyhjiä, käytetään kirjautumistunnusta.
YritysKäyttäjän yritys.
OsastoKäyttäjän osasto.
PuhelinKäyttäjän puhelinnumero.
KuvaLataa profiilikuva.
Sisäiset merkinnätSisäinen kommentti käyttäjätietueeseen. Ei näytetä muualla.
ViiteKäyttäjän viite. Tulee olla uniikki.
LuotuPäivämäärä ja aika, jolloin käyttäjä luotiin.
PäivitettyPäivämäärä ja aika, jolloin käyttäjää päivitettiin viimeksi.
Käynyt viimeksiPäivämäärä ja aika, jolloin käyttäjä kirjautui sisään viimeksi.

Osoite

Käyttäjän osoitetiedot

Käyttäjän osoitetietodot. Kaikki kentät ovat näkyvissä vain ylläpitäjille, jotka voivat nähdä käyttäjätietueen, ja käyttäjälle itselleen (jos konfiguroitu).

Sähköpostit

Käyttäjän sähköposti

Anna käyttäjille sähköpostiosoite, jotta he voivat kirjautua sisään sähköpostillaan ja saada sähköposti-ilmoituksia, kuten kokoelman jakamisesta tai valmiista vientitöistä.

KenttäKuvaus
SähköpostiAnna käyttäjälle kelvollinen sähköpostiosoite.
Lähetä sähköpostivahvistusJos asetettu, käyttäjälle lähetetään vahvistussähköposti. He eivät voi kirjautua sisään, elleivät ole vahvistaneet sähköpostiosoitettaan.
Sähköpostivahvistus lähetettyPäivämäärä ja aika, jolloin sähköpostivahvistuspyyntö lähetettiin.
Sähköposti vahvistettuPäivämäärä ja aika, jolloin sähköposti vahvistettiin.
Lähetä tervetuloa-viesti sähköpostillaJos asetettu, käyttäjälle lähetetään tervetuliaisviesti.
Tervetuloa-viesti lähetettyPäivämäärä ja aika, jolloin tervetuliaisviesti lähetettiin.

Ajoitus

Käyttäjän sähköpostin ajoitus

Jos et halua vastaanottaa sähköposti-ilmoituksia heti, vaan vain tiettyinä päivinä tai aikoina, voit asettaa ajoituksen. Sähköpostit jonotetaan ja lähetetään ryppäänä valitsemanasi päivänä ja aikana.

KenttäKuvaus
EsiasetusEsiasetus, jota mahdollista muokata itselle sopivaksi.
KuukaudenpäiväValitse kaikki kuukauden päivät, jolloin haluat vastaanottaa sähköposti-ilmoituksia. Käytetään vain silloin, kun viikonpäivää ei ole valittu.
ViikonpäiväValitse kuukauden kaikki viikonpäivät, jolloin haluat saada sähköposti-ilmoituksia. Käytetään vain silloin, kun kuukauden päivää ei ole valittu.
TuntiValitse, minä tuntina haluat vastaanottaa sähköposti-ilmoitukset.
AikavyöhykeValitse aikavyöhyke.

Salasanan hallinta

Käyttäjän salasanan hallinta
KenttäKuvaus
Kirjautuminen voimassa alkaenValitse päivämäärä, josta alkaen kirjautuminen otetaan käyttöön automaattisesti. Ennen tätä päivämäärää käyttäjä ei voi kirjautua sisään. Jos päivämäärää ei määritetä, kirjautuminen otetaan käyttöön välittömästi.
Kirjautumisen vanheneminenValitse päivämäärä, jolloin kirjautuminen poistetaan automaattisesti käytöstä. Tämän päivämäärän jälkeen käyttäjä ei voi enää kirjautua sisään. Jos päivämäärää ei määritetä, kirjautuminen on käytössä toistaiseksi.
Käyttäjän kirjautuminen poistettu käytöstäOta käyttöön, jos haluat poistaa käyttäjätilin käytöstä. Kun tämä aktivoidaan, käyttäjä ei voi enää kirjautua sisään.
Aseta salasanaOta käyttöön, jos haluat asettaa käyttäjälle (uuden) salasanan.
SalasanaKäytössä vain, kun ”Aseta salasana” on käytössä. Syötä käyttäjän (uusi) salasana. Salasanavaatimukset saattavat olla voimassa (jos ne on määritetty), mutta ne voidaan korvata.
Käyttäjän on asetettava tai vaihdettava salasana seuraavan kirjautumisen yhteydessä.Jos tämä on käytössä, käyttäjän on pakko asettaa uusi salasana sen jälkeen, kun hän on kirjautunut sisään nykyisellä salasanallaan.

Ryhmät

Käyttäjän ryhmät

Määritä ryhmät nykyiselle käyttäjälle tai katso, mihin automaattisiin ryhmiin hän kuuluu.

KenttäKuvaus
RyhmätLuettelo kaikista paikallisista ryhmistä.
Muut ryhmätRyhmät, joita hallinnoidaan mukautetuilla lisäosilla.
Automaattiset ryhmätRyhmät, jotka määritetään automaattisesti LDAP- tai SSO-käyttäjille (jos määritetty). Ryhmät määritetään/poistetaan aina, kun LDAP- tai SSO-käyttäjä kirjautuu sisään. Niitä ei voi poistaa manuaalisesti.

Järjestelmäoikeudet

Määritä, mihin osiin käyttäjällä on oikeus päästä ja mitä ominaisuuksia hän saa käyttää. Lisätietoja on yleisessä yleiskatsauksessa järjestelmäoikeuksista.

Oikeudet

Oikeudet käyttäjään

Määritä, mitkä muut käyttäjät tai käyttäjäryhmät voivat käyttää (lukea, kirjoittaa, poistaa) tätä käyttäjää. Katso lisätietoja käyttöoikeuksien yleiskatsauksesta.

Käyttäjien vienti (csv)

Käyttäjiä voi viedä klikkaamalla käyttäjähaun vasemmassa alakulmassa olevaa asetuskuvaketta. Tiedosto sisältää kaikki nykyisen haun käyttäjätilit.

Käyttäjien vienti ja tuonti

Huomaa, että käyttäjien salasanoja ei viedä.

KenttäKuvaus
IDKäyttäjätietueen yksilöllinen tunniste.
user._versionKäyttäjätietueen versio.
user.loginKirjautumistunnus.
user.typeKäyttäjätyyppi.
user.frontend_languageKäyttäjän valitsema käyttöliittymän kieli.
user.database_languagesKäyttäjän valitsemat tietokantakielet.
user.search_languagesKäyttäjän valitsemat hakukielet.
user.frontend_prefsKäyttäjän asetukset JSON-muodossa.
user.custom_dataLisäosien mukautetut tiedot JSON-muodossa.
user.first_nameEtunimi.
user.last_nameSukunimi.
user.displaynameKäyttäjän syöttämä näyttönimi.
user.companyYritys.
user.departmentOsasto.
user.phonePuhelinnumero.
user.remarksSisäinen kommentti.
user.address_supplementLisäosoiterivi.
user.streetKatu.
user.house_numberAsunnon numero.
user.postal_codePostinumero.
user.townKaupunki.
user.stateOsavaltio.
user.countryMaa
user.login_disabledKäyttäjän kirjautuminen poistettu käytöstä. “true” poistettu, “false” tai tyhjä ei poistettu.
user.login_valid_fromKirjautuminen voimassa alkaen.
user.login_valid_toKirjautuminen voimassa asti.
user.require_password_changePakota käyttäjä asettamaan uusi salasana seuraavalla kirjautumiskerralla.
user.mail_scheduleKäyttäjän sähköpostiaikataulu JSON-muodossa.
user.emailSähköposti.
user.confirm_email“true”, jos käyttäjän tulisi saada sähköpostivahvistusviesti. “false” tai tyhjä, jos ei.
user.confirm_email_sent_atPäivämäärä ja aika, jolloin sähköpostivahvistus lähetettiin.
user.welcome_email“true”, jos käyttäjän tulisi saada tervetuliaisviesti. “false” tai tyhjä, jos ei.
user._generated_displaynameAutomaattisesti luotu näyttönimi
user.pictureProfiilikuvan tiedot JSON-muodossa.
_groups#findKäyttäjälle määritettyjen ryhmien tunnisteet.
_groups#easydbRyhmät, joihin käyttäjä on liitetty.

Käyttäjien tuonti (csv)

Tuo, päivitä tai poista käyttäjiä napsauttamalla käyttäjähaun vasemmassa alakulmassa olevaa asetuskuvaketta. Jos käytät aiemmin ladattua CSV-tiedostoa pohjana, tulee kaikki asetukset käyttäjien päivittämistä tai poistamista varten valmiiksi asetettuna. Sinun on vain napsautettava ”Valmistele…” ja päätettävä sitten, haluatko päivittää olemassa olevat käyttäjät vai haluatko poistaa CSV-tiedostossa olevat käyttäjät. Jos haluat tuoda uusia käyttäjiä, sinun on muutettava ”Päivityskenttä” ”Tuo asetukset”-välilehdellä muotoon ”– Lisää uusi –”. Salasanat voidaan lisätä CSV-tiedostoon tavallisena tekstinä (sarakkeen nimen on oltava _password), ja ne tallennetaan tietokantaan hash-muodossa tuonnin jälkeen.

Lisätietoja löydät CSV-tuojan käyttöohjeesta.