Poolit

Poolit voidaan ymmärtää kansioina, joihin voit sijoittaa tiedostosi tai tietueesi. Poolien osalta oikeudet voidaan konfiguroida siten, että eri käyttäjäryhmät saavat erilaisen pääsyn tietueisiin.

Käyttötapaukset

Käyttötapaukset voivat perustua sisältöön, oikeuksiin tai työnkulkuun. Muutamia mahdollisia esimerkkejä käyttötapauksista:

KäyttötapausEsimerkkiKuvaus
Sisältö
  • Tapahtumat
  • Kuvapankkikuvat
  • Kuvakkeet
  • Videot
  • Asiakirjat
  • Poolit voidaan järjestää esimerkiksi kuvien tai dokumenttien mukaan, jolloin voit nopeasti valita tarvitsemasi sisällön. Voit käyttää erilaisia objektityyppejä tai maskeja, jotta jokaisessa poolissa on erilaiset tietokentät.
    Oikeudet
  • Osasto 1
    • Projekti 1
    • Projekti 2
  • Osasto 2
  • Osasto 3
  • Yleisin poolien käyttötapa. Luo poolit ja käyttäjäryhmät kullekkin osastolle, jolloin esimerkiksi voit määrittää, että kukin osasto pääse käsiksi vain omiin tietueisiin.
    Työnkulku
  • Käsittelyssä
  • Julkaistut
  • Arkistoidut
  • Joskus voi olla järkevää heijastaa työnkulut pooleihin. Kaikki uudet tiedostot / tietueet ladataan “Käsittelyssä” pooliin, ja kun ne on valmisteltu (ja muokattu), ne voidaan siirtää “Julkaistut” pooliin. Tämä ei ole pakollista, mutta voidaan yhdistää oikeuksiin niin, että vain julkaistut poolin tietueet ovat kaikkien käyttäjien saatavilla.

Työskentely Poolien kanssa

Jokaisessa Collection Pro -asennuksessa on “Oletuspooli”. Poolia ei voi poistaa, mutta sen nimen voi muuttaa yllä mainittuihin tarkoituksiin. Poolit voidaan järjestää hierarkkisesti, eli voit luoda ylä- ja alipooleja. Oletusarvoisesti oikeudet periytyvät alipooleille (tämä voidaan kuitenkin poistaa käytöstä, katso alla). Voit käyttää järjestelmän poolia “Kaikki poolit” määrittääksesi oikeudet, jotka koskevat kaikkia pooleja. Tämä pooli on kuitenkin vain hallinnollisiin tarkoituksiin, käyttäjät eivät voi linkittää tietueita tähän järjestelmäpooliin.

Uusien poolien luomiseksi napsauta plus-painiketta vasemmassa alakulmassa. Oletusarvoisesti pooli luodaan “Kaikki poolit” -poolin alle. Jos valitset poolin ennen plus-painikkeen napsauttamista, voit luoda uuden poolin valitun poolin alle. Poolin poistamiseksi valitse se ja napsauta miinus-painiketta. Voit kopioida poolin valitsemalla sen ja napsauttamalla “Kopioi” -painiketta polin asetusten oikeassa alakulmassa (huomaa, että vesileiman asetuksia ei kopioida). Käytä suodatinta etsiäksesi poolin nimen, kuvauksen, viitteen ja lyhyen nimen mukaan.

Huomaa, että tällä hetkellä poolien hierarkkista rakennetta ei voi muuttaa jälkikäteen. Tässä tapauksessa luo uusi pooli halutulle tasolle, siirrä kaikki tietueet uuteen pooliin ja poista vanha pooli.

Asetukset

Poolien asetuksia voidaan laajentaa mukautetuilla lisäosilla.

KenttäKuvaus
    IDPoolin tunniste. Annetaan automaattisesti.
    Sisäinen nimiObjektin sisäinen nimi.
    IsäntäpooliLuo hierarkia valitsemalla isäntäpooli. Tämä mahdollistaa poolin siirtämisen toiselle tasolle. Käyttäjillä on oltava seuraavat oikeudet: “Näytä ja muokkaa poolia”, “Muokkaa poolin käyttöoikeuksia” ja “Luo alipooli”.
    OmistajaPoolin omistaja. Annetaan automaattisesti.
    YhteyshenkilöPoolin yhteyshenkilö. Käyttäjät voivat nähdä yhteyshenkilön poolin tiedoissa.
    NimiPoolin nimi, joka näkyy käyttäjille.
    Kuvaus (Markdown)Poolin kuvaus. Käyttäjät voivat lukea kuvauksen poolin tiedoista.
    KommenttiPoolin sisäinen kommentti. Ei näy missään muualla.
    ViitePoolin viite. Täytyy olla yksilöllinen. Voidaan käyttää CSV-tuonnissa tai API:ssa.
    Lyhyt nimiPoolin lyhyt nimi. Täytyy olla yksilöllinen. Voidaan käyttää CSV-tuonnissa tai API:ssa ja syvälinkkinä: https://<collectionpro>/pool/<lyhyt nim> (avaa Collection Pro -instanssisi ja esivalitsee määritellyn poolin, käyttäjän on kirjauduttava sisään, jos pooli ei ole näkyvissä anonyymeille käyttäjille).
    XMP/IPTC/EXIF
    -tuontiprofiili
    Metatietojen oletuskartoitus, jota käytetään, kun käyttäjä tuo tiedoston oletuskartoituksella. Voidaan valita tiedostoja ladattaessa (tiedot poimitaan tiedostosta ja kirjoitetaan tietokenttiin).
    -vientiprodiili
    Metatietojen oletuskaroitus, jota käytetään, kun käyttäjä lataa tiedoston oletuskartoituksella. Voidaan valita tiedostoja ladattaessa (tiedot kirjoitetaan itse tiedostoon) tai tietueita vietäessä (tiedot kirjoitetaan XML-tiedostoon).
    Dublin-Core vientiprofiiliDublin Core -metatietojen oletuskartoitus, jota käytetään OAI-PMH:ssa. Kartoitus ei näy frontendissa, kun tietueita tuodaan tai viedään.
    Oletustulo ja -lähtöOletusarvoisesti kaikki tämän objektityypin tietueet renderöidään kaikissa maskissa, jotka olet luonut objektityypille tietomallissa. Jos haluat esimerkiksi, että tietueet renderöidään tietyllä maskilla, poista valintaruutu käytöstä ja vedä kaikki maskit, joita ei pitäisi käyttää tämän objektityypin tietueille, harmaan viivan alle.
    LuotuPäivämäärä ja aika, jolloin pooli luotiin.
    Viimeisin päivitysPäivämäärä ja aika, jolloin poolia viimeksi päivitettiin.

Vesileima

Vesileiman asetukset periytyvät alipooleille. Tämä tarkoittaa, että jos määrität vesileiman poolille, kaikki alipoolien tiedostot saavat myös vesileimaversion. Tätä ei voi estää.

KenttäKuvaus
    VesileimaLataa kuva, jota käytetään vesileimana kaikissa esikatseluissa. Suosittelemme käyttämään kuvia, joilla on läpinäkyvä tausta.
    LäpinäkyvyysMääritä vesileiman läpinäkyvyys arvoilla 0 (ei läpinäkyvyyttä) – 100 (täysi läpinäkyvyys).
    AsemaMääritä, mihin kohtaan esikatselukuvaa vesileimakuva tulisi sijoittaa. Jätetään huomiotta, jos “Toistuva kuva” on käytössä.
    KokoMääritä vesileimakuvan koko.
    Toistuva kuvaOta käyttöön, jos haluat peittää koko esikatselukuvan vesileimatiedostolla. Se toistetaan määritetyssä koossa.

Huomaa, että vesileimalla varustetut esikatselukuvat renderöidään vain, jos ne on määritetty peruskonfiguraatiossa.

Maskit

Tämä välilehti on mielenkiintoinen vain, jos työskentelet useiden maskien kanssa. Jos sinulla on vain yksi maski per objektityyppi, voit jättää nämä asetukset huomiotta.

Jokainen objektityyppi, jossa poolin hallinta on aktivoitu, ilmestyy tänne. Oletusarvoisesti kaikki tämän poolin tietueet renderöidään kaikissa maskeissa, jotka olet luonut objektityypille tai -tyypeille tietomallissa. Jos haluat esimerkiksi, että tietueet renderöidään vain yhdessä maskissa, poista käytöstä “Ylätason poolista” (tai “Objektityypistä”, jos työskentelet poolissa “Kaikki poolit”) ja vedä kaikki maskit, jotka eivät saa renderöidä tietueita tässä poolissa, harmaan viivan alle.

Käyttötapaus

Kuvitellaan, että käytössä on objektityyppi “Tiedostot” ja yksi maski kuville ja yksi maski videoille ja oletetaan, että yksi pooli on videoprojektia varten, jossa ei koskaan ole kuvia. Olisi turhaa resurssien käyttöä, jos ElasticSearch-indeksissä olisi kaksi dokumenttia samalle tietueelle, koska niitä käytettäisiin kuitenkin vain yhdellä maskilla. Toisaalta, jos käytät täyttä maskia editoreillesi ja pienennetyllä maskilla toimitat tiedot ulkoisille vieraille, haluat, että kaikki tietueet renderöidään molemmissa maskeissa.

Tunnisteet

Oletusarvoisesti kaikki globaalisti määritellyt tunnisteet ovat käytettävissä kaikissa pooleissa. Jos haluat poistaa tietyt tunnisteet käytöstä tietyissä pooleista, sinun on aktivoitava “Käytä yksilöllisiä tunnisteita” oikeassa alakulmassa. Tämän jälkeen näet kaikki tunnisteet yläpuolella ja voit poistaa yksittäiset tunnisteet käytöstä tai asettaa ne oletusarvoksi. Lisätietoja löydät kohdasta “Tunnisteet & Työnkulut”.

Tunnisteita, jotka ovat “Pysyviä” globaalisti, ei voi poistaa käytöstä tässä.

Työnkulut

Oletusarvoisesti kaikki globaalisti määritellyt työnkulut ovat käytettävissä kaikissa pooleissa. Jos haluat poistaa tietyt työnkulut käytöstä tietyissä pooleissa, sinun on aktivoitava “Käytä yksilöllisiä työnkulkuja” oikeassa alakulmassa. Tämän jälkeen voit määrittää yksilöllisiä työnkulkuja. Lisätietoja löydät kohdasta “Tunnisteet & Työnkulut”.

Työnkulkuja, jotka ovat “Pysyviä” globaalisti, ei voi poistaa käytöstä tässä.

Oikeudet

Määritä, mitkä käyttäjät tai käyttäjäryhmät voivat esimerkiksi tarkastella, ladata, muokata tai poistaa tämän poolin tietueita.

Oletusarvoisesti oikeudet periytyvät ylätason pooleista. Jos haluat poistaa tämän käytöstä tietyissä pooleissa, sinun on aktivoitava “Ohita ylätason poolien käyttöoikeudet” oikeassa alakulmassa. Tämän jälkeen voit määrittää yksilöllisiä oikeuksia, jotka koskevat vain tätä poolia. Oikeudet, jotka ovat “Pysyviä” ylätason pooleissa, sovelletaan edelleen alatason pooleille.