Tietojen vienti

Collection Prosta voit periaatteessa viedä kaikki ne tiedot (tiedostot ja tietueet), joita voit tutkia.

Vienti tapahtuu Collection Prossa ensin luomalla vienti ja sitten suorittamalla se. Suorituksen jälkeen tiedot ovat ladattavissa tai siirrettävissä toiselle palvelimelle (esimerkiksi RSYNC:llä tai FTP:llä). Vienti suoritetaan Collection Pro -palvelimella asynkronisesti, koska se voi viedä paljon aikaa.

HUOM: Vienti voidaan ajoittaa aikataulujen avulla (ks. alla), jolloin Collection Pro suorittaa sen automaattisesti säännöllisin väliajoin. Näin voit esimerkiksi tehdä säännöllisiä varmuuskopioita Collection Prosta tai suorittaa ajastettuja tietojen vientejä.

Vienti voidaan luoda eri tavoin:

1. Yksittäinen tietue (klikkaa hiiren oikealla painikkeella hakutuloksessa)
  2. Valinta (klikkaa hiiren oikealla painikkeella valittujen tietueiden päällä)
  3. Kokoelma (klikkaa hiiren oikealla painikkeella kokoelman nimeä)
  4. Haku (avaa hakutuloksen kontekstivalikko)

Tiedostot-välilehdellä voit määrittää, mitkä tiedostot viedään ja missä muodossa. Data-välilehdellä valitaan, mitä tietoja viedään. Tietueet viedään erillään tiedostoista CSV-, XML- tai JSON-muodossa. Halutessasi voit sisällyttää tietoihin myös linkkejä tiedostoihin.

Kun olet tehnyt määritykset, klikkaa ”Vie” aloittaaksesi vienti.

Ennen viennin aloittamista ilmestyy vielä huomautusikkuna, johon voit kirjoittaa nimen. Ajastettuja vientejä varten sinun on annettava nimi, tavallisiin vienteihin nimi on valinnainen.

Klikkaa lopuksi ”Tallenna” aloittaaksesi vienti lopullisesti.

Tiedostot

Valitse jokaiselle objektityypille ja kentälle ne tiedostot, jotka haluat viedä. Kenttänimen perässä näkyy, kuinka monta kertaa kyseinen tiedostotyyppi esiintyy. Nämä luvat huomioivat vain ensisijaiset versiot.

Tiedostotyypit

Tässä vaiheessa päätät mitkä tiedostotyypit otetaa huomioon viennissä. Lisäksi voit määrittää, mikä tiedostoversio viedään kullekin tiedostotyypille. Lisäksi voit määrittää tiedoston sisäiset metatiedot ja viennin aikana tehtävä koon tai muodon muutos.

Yleiset asetukset

AsetusSelite
OriginaaliEiAlkuperäistä tiedostoa ei viedä.
OriginaaliVain alkuperäinen viedään.
Nykyinen originaaliTiedoston ensisijainen näkyvä versio. Jos esimerkiksi käänsit tai rajasit kuvaa, sitä versiota kutsutaan nykyiseksi versioksi ja muuttumatonta kuvaa alkuperäiseksi. Nykyinen versio ja alkuperäinen ovat identtisiä tiedostoille, joita ei ole käännetty tai muuten muutettu Collection Prossa.
Originaali + nykyinen versioAlkuperäinen ja nykyinen alkuperäinen viedään.
VersioEiTiedoston versioita ei viedä.
Ennalta luodut versiotLuettelo ennalta luoduista versioista. Tässä näkyvät versiot ovat osa järjestelmän peruskokoonpanoa. Versiot vaihtelevat tiedostotyypin mukaan. Voit valita luettelosta, minkä versio viedään alkuperäisen ja/tai nykyisen version lisäksi.
Metatietojen kartoitusXMP/EXIF/IPTC-kirjoitukseen käytetty profiili. Saatavilla kuva-, video- ja äänitiedostotyypeille.
– Oletus –Käytetään pooliin tai objektityyppiin asetettua profiilia.
– Pida –Tiedosto saa alkuperäisen version metatiedot.
– Poista –Tiedosto viedään ilman metatietoja.
<Profiili>Valitse ennalta luotu profiili.
Mukautettu versioJoillekin tiedostotyypeille käytettävissä oleva asetus. Voit mukauttaa vientimuotoa tiedostotyypistä riippuen
VesileimaJos asetettu, tiedostoon lisätään vesileima. Vesileima on asetettu pooliin ja vain poolissa olevat kuvat voidaan vesileimata. Käytettävissä vain tiedostotyypille Kuva.

Mukautetut asetukset kuville

AsetusSelite
Muoto– ennallaan –Säilytä alkuperäinen tiedostomuoto.
JPEGJPEG-muoto, jossa laatu Matala, Keskitaso ja Paras
TIFF
PNG
BMP
Väriavaruus– ennallaan –Säilytä alkuperäinen väriavaruus.
RGB
CMYK
Harmaasävy
Koko– ennallaan –Säilytä alkuperäinen koko.
MukautettuValitse asettaaksesi mukautettu koko.
MittausPitkä sivuKoko kuvan pidemmän sivun mukaan.
Esim. asetettu 400 luo 400x300px kuvan 800x600px kokoisesta kuvasta.
Lyhyt sivuKoko kuvan lyhyemmän sivun mukaan.
Esim. asetettu 400 luo 600x400px kuvan 800x600px kokoiseta kuvasta.
KorkeusUuden kuvan korkeus.
LeveysUuden kuvan leveys.
Kiinteä korkeus ja leveysUuden kuvan kiinteä korkeus ja leveys.
PikseliMittauksessa käytettävä pikselien määrä.

Mukautetut asetukset muille formaateille

Muodonmuutokset on tuettu vain kuvaformaateille. Voit kuitenkin viedä ennelta luotuja formaatteja ja formaattimuunnoksia esim. audioista, videoista ja dokumenteista.

URL-osoitteet

Tässä voit määrittää viedäänkö tietueiden mukana linkki tiettyyn versioon tiedostosta.

AsetusSelite
EiLinkkiä ei viedä
OriginaaliLinkki alkuperäiseen tiedostoon.
Nykyinen originaaliLinkki tiedoston ensisijaiseen näkyvään versioon. Jos esimerkiksi käänsit tai rajasit kuvaa, sitä versiota kutsutaan nykyiseksi versioksi ja muuttumatonta kuvaa alkuperäiseksi. Nykyinen versio ja alkuperäinen ovat identtisiä tiedostoille, joita ei ole käännetty tai muuten muutettu Collection Prossa.
Originaali + nykyinen versioLinkki alkuperäiseen ja nykyiseen ensisijaiseen näkyvään versioon.

Data (Tietueet)

AsetusSelite
Tulosta CSVTulostaa CSV-tiedoston, joka sisältää kaikki tiedot.
Lokalisoidut sarakkeiden nimetKäytä lokalisoitua kenttänimeä sisäisen tietokantanimen sijaan.
Hierarkkia– ilman herarkkiaa –Älä vie hierarkkisen objektityypin täydellistä polkua.
SarakkeetEriytä hierarkian tasot omiin sarakkeisiinsa.
>Kirjaa hierarkkian tasot samaan sarakkaseen ja erota tasot > -merkillä.
/Kirjaa hierarkkian tasot samaan sarakkaseen ja erotta tasot / -merkillä.
Tulosta XMLTulostaa XML-tiedoston, joka sisältää kaikki tiedot.
Yksi XML-tiedosto per tietueEriytä jokainen tietue omaksi XML-dokumentiksi.
XML-profiili– oletus – Oletus XML-profiili.
Tiedosto
Tiedosto korvaa
XSLTKäytä XSLT-tyylitiedostoa muuntamaan XML-dokumentin rakennetta.
Tulosta JSONTulostaa JSON-tiedoston, joka sisältää kaikki tiedot.
Yksi JSON-tiedosto per tietueEriytä jokainen tietue omaksi JSON-tiedostoksi.
Vie kaikki tietokantakieletVie aktiiviset tietokantakielet.
Mukautetut kentät CSV- ja XML-tiedostoilleMääritä tulostettavat kentät (katso kenttävalinta).

Kenttävalinta

Normaalisti kaikki maskissa saatavilla olevat kentät viedään. Valitsemalla Mukauteut kentät voit tehdä yksilöllisen valinnan vietävien kenttien osalta.

HUOM: Valinta näyttää kentän nimen sekä sisäisen tietokanta nimen. Ellei toisin määritellä, kentät viedään niiden tietokantanimellä, ei maskissa näkyvällä kenttänimellä.

Merkitse valintaruutu niille kentille, joita haluat käyttää viennissä.

Kenttien järjestystä ei voi muuttaa. Viennissä käytetään maskin määrittämää järjestystä.

Linkitetyt objektit

Linkitetyt objektit voidaan yleensä viedä yhdelle tasolle, toisin sanoen ensimmäisestä liitetystä tietueesta alkaaen olevaa linkitystä ei seurata pidemmälle.

Moniarvokentät

Moniarvokentistä viedään oletustiedot. Valitse tämä vaihtoehto rastittamalla ruutu moniarvokentän nimen vieressä. Jos tarvitset yksittäisten kenttien vientiä, käytä ruutuja moniarvokentän alapuolella.

Lisätiedot

AsetusSelite
Erän koko100 (oletus)Vie tietueet 100 tietueen paketeissa.
Rajoittamaton (kaikki yhdessä kansiossa)Vie kaikki samassa paketissa.
MukautettuSyötä haluamasi paketin koko.
Tiedoston nimiOletusmalliKäytä nykyistä oletusmallia.
Alkuperäinen tiedostonimiKäytä alkuperäistä tiedostonimeä.
MukautettuSyötä haluamasi tiedostonimi. Voit käyttää paikanvaraajia, jotka ovat saatavilla objektityypille.
Paikanvaraajat%_asset.original_filename%
%_asset.original_filename_base%
%_asset.append_version%
%_asset.extension%
%_asset.version%
%_asset.technical_metadata.width%
%_asset.technical_metadata.height%
%_asset.technical_metadata.size%
%media.filetype%
%media.filesize%
%media.height_pixel%
%media.width_pixel%
%media.resolution%
%media.color_space%
%media.color_profile%
%media.exposure_time%
%media.aperture%
%media.light_sensitivity%
%media.camera_model%
%media.usage_rights_date_range%
%media.original_filename%
%_global_object_id%
%_system_object_id%
%media._id%
%media._version%
%_standard.1.text%
%media._pool.name%

Paikkavaraajat ovat viitteellisiä, eivätkä välttämättä vastaa toimitettua sovellusta.
Upota linkitetyt objektitEi mitäänLinkitettyjä tietueita ei ladata eikä upoteta dokumenttiin, vaan vain vakioteksti viedään.

Linkitettyjä tietueita ovat esimerkiksi henkilöt, sijainnit, ja avainsanat. Jos haluat sisällyttää linkitettyjen tietueiden vakiotekstin ja tunnisteen lisäksi kaikki tiedot näistä objektityypeistä (kuten valokuvaajan nimi ja yhteystiedot), sinun on valittava vaihtoehto, joka ei ole ”Ei mitään”.
KaikkiKaikkien objektityyppien linkitettyjen tietueiden tiedot sisällytetään.
Ei päähaussaVain sellaisten objektityyppien linkitettyjen tietueiden tiedot sisällytetään, jotka eivät sisälly päähakuun.
Tietueet, jotka eivät ole päähaussa, ellei kyseessä ole käänteisesti muokattavissa olevat tietueet.Vain sellaisten objektityyppien linkitettyjen tietueiden tiedot sisällytetään, jotka eivät sisälly päähakuun, ellei kyseessä ole käänteisesti muokattavissa oleva tietue.
SyvyysMääritä, kuinka monta tasoa linkitettyjä tietueita tulee upottaa. Valitse ”1”, jos haluat esimerkiksi upottaa kaikki kentät kohteesta ”Valokuvaaja”, jonka on linkitetty kuviisi (kuten nimi, yhteystiedot jne.). Jos valokuvaajan tietue itse linkittyy toiseen objektityyppin (esim. sijainteihin) ja haluat nämä tiedot, valitse syvyys ”2”.
Linkitetyt objektitValintaruutuLisää linkitetyt objektit.
Sisällytä metadataValintaruutuAsettamalla valintaruundun sisällytetään kaikki metadata JSON- ja XML-vienteihin.
PeriytyvyysValintaruutuÄlä sisällytä perittyjä kenttiä.
LaajuusValintaruutuAsettamalla valintaruudun vain uudet ja muuttuneet tietueet otetaan huomioon viennissä. Ensimmäisellä ajolla Collection Pro vie kaikki viennin sisällä olevat tietueet. Seuraavan viennin aikana vain muuttuneet tietueet viedään (esim. käynnistämällä vienti manuaalisesti uudelleen tai aikataulun mukaan).
Maskin valintaMukauta maskeja

Vientiluettelo

Vientimoduulin viennit hallitaan vientiluettelon kautta ja se avataan oikeasta yläkulmasta.

Käynnissä olevan viennin tila vientiluettelossa.

TilaSelite
OdottaaVienti odottaa alkamista tai on parhailaan käynnissä.
ValmisVienti on valmis.
EpäonnistunutVienti on keskeytynyt virheiden vuoksi.

Oletuksena vientiluettelossa näkyy kaikki viennit ja epäonnistuneet lataukset. Jos avaat vientiluettelon ALT-näppäin pohjassa, myös onnistuneet lataukset sisällytetään luetteloon.

Viestihistoriasta on nähtävissä viennin yksityiskohtaiset tiedot.

OsioSelite
VieNäyttää viennin tai latauksen nimen. Kun luota vientiä, voit määrittää oman nimen. Viennit ilman nimeä ja lataukset näytetään numeroituina. Lisätietoja saat alasvatovalikosta.
TapahtumalokiJokaisesta vientiin liittyvästä tapahtumasta tallennetaan lokimerkintä. Voit katsoa merkintöjä täällä.
ViennitNäyttää tiedot viennistä, jos vienti on luotu. Jokaisen viennin alta pääsee tapahtumalokiin sekä luetteloon pakatuista ja lähetetyistä tiedostoista. Vanhentuneet vientitiedostot poistetaan. Voidaan päivittää käynnistämällä vienti uudelleen.
TiedostotNäyttää viedyt (jos mukana) tai ladatut tiedostot. Vanhentuneet vientitiedostot poistetaan. Voidaan päivittää käynnistämällä vienti uudelleen.
Lataa tiedosto.