Tietueiden muokkaaminen

Tämä artikkeli kuvaa eri tapoja muokata olemassa olevia tietueita.

Huomaa, että tietueiden muokkaaminen on mahdollista vain käyttäjille, joilla on tarvittavat käyttöoikeudet. Ilman asianmukaisia oikeuksia vaihtoehtoa tietueiden muokkaamiseen ei ole saatavilla. Käyttäjien, jotka tarvitsevat käyttöoikeuksia, tulisi ottaa yhteyttä järjestelmänvalvojaansa saadakseen apua.

Muokkaamiseen on käytännössä kaksi eri tilaa:

Tila / EditoriKuvaus
Yksittäistila / YksittäiseditoriMahdollistaa yhden tietueen muokkaamisen kerrallaan.
Ryhmätila / RyhmäeditoriMahdollistaa useiden tietueiden muokkaamisen samanaikaisesti.

Käytettävissä on kolme erilaista editoria:

EditoriKuvaus
Sivupalkki-editoriEditori, joka avautuu haun oikealle puolelle. Mahdollistaa vain yhden tietueen muokkaamisen kerrallaan. Voit siirtyä sivupalkki-editorista koko näytön editoriin milloin tahansa.
Koko näytön editoriEditori, joka peittää koko näytön. Mahdollistaa vain yhden tietueen muokkaamisen kerrallaan. Voit siirtyä koko näytön editorista sivupalkki-editoriin milloin tahansa.
Ponnahdusikkuna-editoriPieni editori, joka avautuu muokattaessa luetteloiden / tesaurusten tietueita.

Editorien käyttäminen

Voit avata editorin käyttämällä hakutoiminnon kontekstivalikkoa. Napsauta hiiren oikealla painikkeella tietuetta ja valitse ”Muokkaa”, ja sitten joko ”Sivupalkissa” tai ”Koko näytön näkymällä”. Voit myös siirtyä yksityiskohtanäkymästä editoriin napsauttamalla pientä muokkauskuvaketta oikeassa yläkulmassa. Kun olet sivupalkki-editorissa, voit siirtyä koko näytön editoriin napsauttamalla laajennuspainiketta oikeassa yläkulmassa.

Ryhmäeditorin käyttämiseksi sinun on ensin valittava vähintään kaksi samaan objektityyppiin kuuluvaa tietuetta. Tämän jälkeen ”Ryhmäeditori”-vaihtoehto on käytettävissä tietueen kontekstivalikossa. Jos valinnassa on useita objektityyppejä, sinun on valittava, mitä objektityyppiä haluat muokata. Lisätietoja löydät ryhmäeditorin ohjeista.

Ponnahdusikkuna-editori on käytettävissä vain luettelokentissä. Aina kun kenttä vaatii käyttäjää valitsemaan luettelosta, voit – jos sinulla on asianmukaiset käyttöoikeudet – muokata luettelon tietuetta napsauttamalla sitä hiiren oikealla painikkeella ja valitsemalla ”Muokkaa linkitettyä objektia” vaihtoehdoista.

Yleinen rakenne

Yleensä editorit koostuvat 4 osasta:

OsaKuvaus
ResurssiselainResurssiselain on editorin osa, jossa näytetään esikatselukuva. Ei käytettävissä objektityypeille ilman tiedostoja.
OletustiedotSyöttökenttien yläpuolella näytetään tietueen ns. ”Oletustiedot”. Ne koostuvat yleensä tietueen otsikosta ja järjestelmätiedoista (kuten pooli ja ID).
SyöttökentätSyöttökentät mahdollistavat tietojen syöttämisen. Ne perustuvat tietomalliin ja ovat täysin järjestelmänvalvojien muokattavissa.
AlatunnisteAlatunniste näyttää joitakin teknisiä tietoja, kuten tietueen luontipäivämäärän ja viimeisimmän päivityksen.